Tidur lena: 5 tips mudah untuk bayi tidur lena dan bangun lebih happy

baby wearing brown knit cap while sleeping

Semua ibubapa pasti menginginkan bayi mereka mempunyai pola tidur yang bagus kerana ia sangat mempengaruhi emosi bayi dan ibubapa. Waktu tidur yang cukup dapat membantu si manja membesar dengan sihat dan cergas.

Di sini kami senaraikan 5 tips mudah untuk bayi tidur lena. 

1. TIPS TIDUR LENA: LAMPIN BAYI 

Pastikan lampin bayi berada dalam keadaan kering dan selesa serta telah ditukar dahulu sebelum bayi tidur. Kulit bayi sangat sensitif terutama di bahagian punggung. Persekitaran lampin yang lembap dan panas boleh menyebabkan ruam lampin berbintik merah dan menyebabkan ketidakselesaan pada bayi. Anda juga boleh menggunakan cream bayi yang lembut dan tidak mengandungi bahan merbahaya pada kawasan sensitif bayi sebelum menukar lampin bayi. 

2. TIPS TIDUR LENA: LEBIHKAN SUSU 

Amalan melebihkan susu ketika ingin menidurkan bayi dapat membantu bayi lena lebih lama. Anda boleh lebihkan 10oz susu untuk diberikan sebelum tidur. Sebagai contoh, jika kebiasaan anda memberikan 30oz maka anda boleh lebihkan susu menjadi 40oz 

3. TIPS TIDUR LENA: UBAH MINDSET BAYI

Mengubah mindset bayi anda adalah salah satu antara 5 tips mudah untuk bayi tidur lena. Anda boleh malapkan lampu sewaktu ingin menidurkan bayi, kerana kajian menunjukkan bayi lebih peka terhadap cahaya dan mereka akan mudah tidur sekiranya persekitaran mereka suram dan gelap. Bunyian seperti bunyian air terjun, kicauan burung dan angin juga dapat membantu bayi tidur lebih lena. Bacaan zikir dan ayat Al Quran adalah yang terbaik untuk bayi anda. 

4. TIPS TIDUR LENA: OBJEK KESAYANGAN

Objek kesayangan boleh dijadikan peneman untuk bayi mudah lena ketika tidur. Antara objek yang boleh diberikan ialah selimut , bantal peluk atau tuala yang ada bauan ibu dan ayah. Bau ibu dan ayah akan membuatkan bayi rasa lebih selamat.

5. URUTAN DAN SAPUAN CREAM YOUBABY

Urutan lembut pada bayi dengan menggunakan cream yang mengandungi essential oil sangat membantu bayi tidur lebih lena. Kandungan EO Geranium pada cream youbaby dapat melancarkan aliran darah dan sistem saraf, membantu sistem pencernaan hati dan hempedu, membantumeyeimbangkan hormon dan sebagai repellent nyamuk. Kandungan Minyak kelapa dara, minyak bawang putih dan minyak habbatussauda dapat membantu merawat masalah kuit, melegaka ketidakselesaan seperti selsema, batuk dan kembung perut. 

Semoga 5 tips mudah untuk bayi tidur lena dapat membantu ibu dan ayah 🙂

tidur lena
krim terbaik http://youbaby.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram