Bayi Sakit: 6 Perkara Yang Perlu Dilakukan untuk bayi happy

adorable baby beautiful bed

Perkara paling runsing untuk ibu bapa adalah bila bayi sakit. Mana tidaknya, kalau sebelum ini si comel sentiasa happy dan ceria, sekarang kerap menangis dan merengek. Bagi sesetengah ibu bapa baru, kadang2 tak tahu nak buat apa bila bayi sakit. Pengalaman yang kurang ditambah pengetahuan berkaitan bayi yang masih mentah, boleh menjadi penyebab penyakit si comel anda berpanjangan dan melarat. Jom saya share kan 6 perkara yang kita boleh lakukan agar lebih bersedia.

Bayi sakit: DEMAM

Demam boleh dikaitkan dengan jangkitan telinga, selesema, atau ia boleh terjadi akibat tindak balas kepada vaksin. Demam kerap terjadi kepada bayi kerana kekuatan imun bayi masih lagi belum kuat.

Cara merawat: Demam gred rendah (101 darjah atau lebih rendah) biasanya tidak berbahaya. Anda boleh buka baju si comel, bagi minum air, dan mandikan dalam air hangat. Dengan cara itu, demam akan berkurang 1 atau 2 darjah celsius. 

Bila perlu berjumpa doktor:
– Jika si comel anda baru lahir (2 bulan atau lebih muda) dan suhu demam rendah atau
– Jika si comel anda lebih muda dari 1 tahun dan suhu demam 102 darjah celsius atau lebih tinggi atau
– Jika si comel yang lebih tua (lebih dari 1 tahun) dengan suhu demam 104 darjah celsius atau lebih tinggi

Bayi sakit: SELSEMA

Kanak-kanak mudah terkena selsema terutamanya ketika perubahan cuaca seperti musim hujan. Si comel masih lagi menyesuaikan diri mereka dengan persekitaran. Gejala seperti hidung tersumbat dan bersin, batuk, dan kadang-kadang demam biasanya terjadi sehingga 2 atau 3 hari. Biasanya ia akan mula reda pada hari ke3. Harus diingat, jika gejala gejala itu tidak di tangani segera kemungkinan besar ia akan melarat kepada jangkitan paru paru, paling teruk ia akan membawa kepada penyakit asma.

Cara untuk merawat: Berikan si comel Tylenol Bayi untuk demam. Anda juga boleh mengalirkan hingusnya dengan mengangkat kepalanya. Letakkan buku atau bantal di bawah tilam semasa dia tidur. Paling mudah gunakan krim youbaby, terbukti dapat mengurangkan dan melegakan selsema, batuk dan kahak. InsyaAllah dengan sapuan nipis di belakang badan, tapak kaki dan dada si comel anda akan dapat melegakan selsema, batuk berkahak.

Bila perlu memanggil doktor:
– Jika bayi anda bayi baru lahir, atau
– Jika suhu demam yang tinggi.

BAYI SAKIT BATUK BERKAHAK
sapuan nipis krim youbaby mampu melegakan selsema pada bayi

Bayi sakit: JANGKITAN TELINGA

Apabila bayi mengantuk, dia akan sering menggosok telinganya. Tetapi jika dia menepuk telinganya, hidungnya tersumbat dan demam, jangkitan telinga mungkin adalah penyebabnya. Kadang2 sesetengah ibu bapa terutamanya ibu bapa baru kurang arif tentang jangkitan telinga ini. Jika bimbang segeralah berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Minta pandangan doktor untuk rawatan awal jika ia berulang.

Cara Merawat: Antibiotik untuk melegakan kesakitan telinga, minta nasihat doktor untuk aturan antibiotik. Anda juga boleh memberi bayi Tylenol untuk membantu tidurnya.

Bila perlu berjumpa doktor: Jika anda mengesyaki jangkitan yang berlaku kepada telinga anak anda. 

bayi sakit telinga

Bayi sakit: CIRIT-BIRIT

Sekiranya anak anda cirit-birit, anda perlu menukar lampin yang dipakainya untuk mengelakkan terkena penyakit-penyakit yang lain.  Pergerakan usus yang kerap sering disebabkan oleh virus. Namun, jangkitan penyakit melalui bakteria, masalah alergi, intoleransi makanan, atau ubat yang tidak sesuai juga boleh menjadi penyebab bayi sakit. Banyak faktor yang membawa kepada ketidak selesaan perut si comel, tetapi pencegahan awal dari ibu bapa mampu mengelakkan cirit birit berpanjangan.

Cara merawat: Cirit-birit biasa berlaku selama 5-10 hari. Dehidrasi adalah kebimbangan utama, jadi berikan banyak cecair bayi seperti susu dan makanan yang dicairkan (puri dan bubur). Tunggu 30 minit selepas si comel membuang, kemudian tambah dos kecil elektrolit yang kecil dan kerap. 

Bila perlu berjumpa doktor: Jika bayi anda sakit mempunyai demam tinggi atau cirit-birit berdarah

Bayi sakit: KONJUKTIVITIS

Ia adalah keradangan membran mukus mata dan biasanya memberi kesan kepada kedua-dua mata sekaligus, tetapi kadang kadang bermula hanya pada satu mata. Penyebabnya boleh jadi jangkitan bakteria atau virus: saliran kuning atau hijau memberi isyarat bakteria; tiada tusukan atau nanah menunjukkan virus.

Cara merawat: Pastikan kawasan mata bayi dibersihkan dengan perlahan lahan, cuci dengan air suam. Jika jangkitan adalah bakteria, doktor akan merawatnya dengan antibiotik. 

Bila memanggil doktor: Sebaik sahaja gejala-gejala tersebut muncul

Bayi sakit: Respiratory Syncytial Virus (RSV) atau Virus Penyakit Pernafasan (RSV)

Ia adalah satu virus biasa yang mempengaruhi paru-paru dan pernafasan. Gejala ini boleh dikesan apabila bayi dalam keadaan sejuk, mengalami batuk yang kuat dan pernafasan yang termengah-mengah.

Cara Merawat: Gunakan humidifier, atau tidur bayi dalam kedudukan yang tinggi. Juga beri dia Tylenol Bayi dan cecair tambahan. Paling mudah gunakan krim youbaby, terbukti dapat mengurangkan dan melegakan selsema, batuk dan kahak. InsyaAllah dengan sapuan nipis di belakang badan, tapak kaki dan dada si comel anda akan dapat melegakan selsema, batuk berkahak.

Bila perlu berjumpa doktor: Jika anak anda baru lahir dan sakit, atau jika dia mengalami batuk tanpa henti atau masalah pernafasan. 

Bayi Sakit: 6 Perkara Yang Perlu Dilakukan untuk bayi happy

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram